Do's&Don'ts
Då var det dags igen, veckans "Sustanable Thinking". Men först en liten parentes: Jag har ju en förkärlek för allt det här med miljö och tidlöst mode, och jag ska försöka hålla en mer kontinuerlig update med dessa inlägg men kanske inte på veckobasis som varit min vision från början. Detta för att jag insett att det kräver otroligt mycket tid, bearbetning och framförallt researching då jag inte vill leda er på fel vägar. Så nej, jag kommer inte lägga detta på hyllan, jag kommer fortsätta och uppdatera så ofta jag kan men inte varje vecka. Deal?

Idag ska vi snacka material och några snabba Do's and Don'ts inom det här området. Förmodligen finns det en mängd olika perspektiv men jag tänker givetvis utgå ifrån min egna uppfattning baserat på det jag vet och har läst, med andra ord det tillvägagångssätt som jag gillar allra mest i fråga om hela den här, ja, röran?

Okej, where to start..?

Okej, jag säger såhär: bomull, ni vet de där vita, söta, små och fluffiga bollarna som kommer från en växt? Ja precis, alla vi vet vi vad bomull är. Och, hoy en día(som man säger här i Spanien), så tror jag dessutom att vi alla känner till dess påverkan på miljön. Men frågan är om vi verkligen förstår HUR mycket det faktiskt påverkar? Och ännu värre, hur det kommer sig att bomullen nästan står för 50% av världens textilproduktion - trots att vi alla vet, inte allt, men vi vet? Så lite snabb fakta för att göra det tydligare: att producera 1 kilo bomull kräver ca 29 000 liter vatten. Och för att sätta detta i perspektiv: för 29 000 liter vatten kan du mer eller mindre ta en 10-min varmdusch 242 gånger. För 1 kilo bomull(som då kräver 29 000 liter vatten) kan man tillverka ca 10st bomull T-shirts(via: Världsnaturfonden här och här) Sounds fair right? Men, som grädden på moset, är det inte bara den mängd vatten som behövs vid bomullsodlingen som är den enda boven, utan den mängd kemikalier och bekämpningsmedel som används spelar en stor roll i detta dramat.

Så nja, att shoppa loss på bomullsavdelningarna är väl inte direkt min favorithobby. Det blir liksom såhär när man har faktan, och det är ju fint? Hur som, tur att modemarknaden börjar komma upp med lite sjyssta alternativ. Idag, framförallt i Sverige, finns  bland annat ett stort utbud till basgarderoben av ekologisk bomull(ett utbud som bara växer hos bland annat budgetkedjorna). Eko-bomull innebär att vi med ett godare samvete kan köpa dessa plagg och veta att vi inte bidrar till att det dumpas ut kemiska bekämpningsmedel och giftiga gödsel på vår planet. Men det här med vattnet är dock fortfarande frågan...

Med andra ord bomullsplagg = Don't, ekobomull = Do!

Tänker att jag fortsätter spinna vidare på det positiva, dvs. att jag kortfattat tänkte lista upp ett gäng Do's:

- Lyocell(eller Tencel), ett bra alternativ som tillverkas av cellulosa från energiskog. Vid produktionen används "snällare" kemikalier som oftast kan återvinnas och därmed inte rinner ut med spillvattnet, samt att det inte kräver lika mycket energi. Jag själv köpte mig senast igår den perfekta tishirten från Dagmar tillverkad av 100% lyocell(visar i veckan).

- Ull & Kashmir, är även dessa bättre alternativ då själva produktionen inte kräver mängder vatten och kemikalier eftersom dessa är djurfibrer(i detta fall: råvara som kommer naturligt från får och getter). Visserligen finns det konsekvenser här med, bland annat då alla dessa getter kan orsaka jordförstöring om man placerar dem på känslig mark, men detta ett ekologiskt fotavtryck som inte kan jämförs med exempelvis bomullens. Både ull och kashmir är finare och lyxigare material som håller i flera år om vi vårdar dem rätt - vilket vanligen kommer automatiskt om man pungat ut några tusenlappar för en enda tröja så att säga haha..Men jag upprepar mig från tidigare "ST" inlägg, buy less, choose well. En bonus med just ull/kashmir är dessutom att de inte behöver tvättas då de har förmågan att rengöra sig själva, så häng de på vädring eller tvätta de för hand någon gång då och då. En handling som sparar mycket på vår miljö. Jag har till exempelvis endast tvättat mina kostymbyxor av 100% ull från Chloé två gånger - ja det är sant!

- Lin är även det är fint material och vars produktion är mindre miljöbelastande. Sen om ni frågar mig, så finns det inget skönare än en linnetisha! Anyway, linodligen innehåller dock också en viss mängd kemikalier men den är mer begränsad och enligt naturskyddsföreningen finns det alltså bättre och sämre tillvägagångssätt här - men generellt har vi ytterligar en vinnare mot bomullen. Speciellt om vi snackar eko-lin, som bland annat går att hitta om du tittar på tex H&Ms "conscious collection" eller Lindexs "sustainable chioce".

- Sen har vi begreppet "Slow Fashion", ett begrepp jag älskar. Ett konceptet som jag liksom lever för, dvs. köp färre men bättre plagg. Kavalité före kvatitet. Tidlösthet. Hållbarhet. Att tänka långsiktigt. Precis allt det här jag snackat om så mycket. Sanningen är ju den att vi överkonsumerar, och till vilket pris? Så det här jag startade en gång för några år sedan med mitt UF-företag "att bygga upp din tidlösa drömgarderob" är f*n en idé det där *klappar mig själv på axeln*. För jag tror vi alla skulle älska att äga den där drömgarderoben, fylld med design och märkesplagg av kvalitéer som inte tär lika mycket på miljön, kläder skapade med kärlek och med medvetenhet. Men då handlar det ju om våra prios och att vi tydligt måste se vårt mål och förstå varför vi ska spara ihop pengar och lägga det på ett plagg vi drömt om istället för på en massa andra billiga kläder bara för att.

- Second hand är ju dessutom då en ypperligt utväg, för det är i dessa vintage och secondhand butiker man kan ha turen att fynda riktigt fina designkläder till ett bra pris. Jag köpte till exempel mina Christian Louboutin pumps i en vintageaffär i Stockholm - som taget! Att återanväda kläder det är fint, så att shoppa second hand eller att bloppisa ska vi göra med ett leende på läpparna.

- Även Filippa K är på god väg med det konceptet de bygger på nu vad gäller leasing, dvs att hyra kläder, vilkan ide va!? Hyra en partyblåsa eller att byta med en kompis är ju utan tiviel ett bra knep och du vill glänsa i lite nya kläder på festen - utan att behöva lägga pengar på något nytt plagg som du troligen inte kommer använda sådär fasligt mycket.

(och ja jag börjar inse att det här inlägget sakta men säkert börjar likna ett helt kapitel till en bok snarare en ett vanligt blogginlägg, men jag är snart klar!)

- Klädvård är dessutom otroligt viktigt, förmodligen viktigare än vi tänker. Det är liksom inte sunt att tvätta sönder våra kläder(varken för miljö eller plaggen), utan försök att spar på det - vädra och försök få bort fläckar för hand istället för att låta tvättmaskinen gå på högvarv. För jo vad gör vi när vi använder tvättmaskinen? svar, ja vi fyller den med kemikalier i form av tvätt- och sköljmedel, och vi alla kan nog lista ut vart dem där tar vägen sen? Blir det hål, försök laga. Eller varför inte göra om ett par brallor till shorts eller en kjol? Plocka fram det kreativa inom dig. Likadant gäller med skor, har klacken gått sönder? Bli kompis med ett gäng skomakare och lämna in dem där istället för att köpa ett par nya. Även impregnering och skoputs kommer ge dina kära skor ett längre liv så detta är en bra sak att investera i.

Inser att det finns så mycket jag vill dela med mig av, skriver så att fingrarna glöder när jag pysslar med dessa inlägg! Men nu får det vara nog för den här gången, hojta till om ni saknar något eller vill veta något mer om!  Just det här med materialval planerar jag att fortsätta utveckla nästa gång då jag nämligen har ett gäng "don'ts" vad gäller material på lager i tankarna.

Un besito!
Cessi

Bra skrivet! Inspirerande.
Hälsningar från Finland.

Svar: Tusen tack, kul att du gillar det! kram
saralinneea

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress

Veckans like